Skuta, Smer pod stolpom

V nedeljo sva z Urbanom plezala Smer pod stolpom v južni steni Skute. Prijetno naju je grelo sonce, za kratke rokave. Zato pa so južne stene :), za letos je bilo dovolj zmrzovanja (dokler ne pride ta prava zima, seveda). Sonce pa ni grelo samo naju, ampak tudi sneg in vsa ta voda je pač morala nekam iti. Tako naju je na dostopu pričakal dokaj žalosten pogled na razmočeno steno. 

Ja nič, greva pogledat oziroma pošlatat od blizu. Prvi raztežaj je skupen z Zajedo, nato pa drugi raztežaj naravnost navzgor po čudoviti kompaktni poči. Prvih nekaj metrov je bilo mokrih, a ježkasta skala to odpušča. Ko zaplezaš v suho, se ti pa sploh samo še smeji. Nato raztežaj v levo. Sledil je še en detajlček čez poč in manjši previs, nato pa spet poln raztežaj v levo do stolpa. Desno od stolpa pa potem iščoč najlažje prehode še nekaj raztežajev do roba stene.

Sprehodila sva se še na vrh Skute, malicala in uživala v razgledih. Sestop je terjal malce več časa, saj je bilo do pod stene kar precej snega. Že dodobra ojuženega, tako da je potem v čevljih čofotalo še vse do doline. Hitra rehidracija pri avtu, nato pa še obvezen del tur nad Kamniško Bistrico, analiza pr ta umazanmu.

Smer res priporočam. Pejte plezat! Lepa in kompaktna ter na težjih mestih dobro opremljena. Na štantih pa za klin ali dva poje kladivo. 

Še enkrat hvala Urbanu za čas in za predlog ture. Zdaj se pa baje lahko prijavim na izpite za alpinista 🙂

  1. Ooo, hudo, čestitke! 🙂

  2. Tooooo Hana! Čestitam!

Dodaj odgovor