Centralni steber v Rogljici

V petek 16. 8. sva z Mihom Zupinom v Rogljici plezala Centralni steber V/IV+ 560 m. Da sva si lahko vzela več časa za plezanje, sva se dan prej povzpela do bivaka I v Veliki Dnini. V bivaku sta nama družbo delala prijetna železničarja, namenjena v skalaški steber v Škrlatici. Zjutraj sva se pod stenami Škrlatice in Rakove špice sprehodila do vstopa v smer. Upal sem, nisem pa zares pričakoval, da bo na vstopu tekla voda. Medtem, ko sva se pripravljala za plezanje, se je je nakapljalo za dober požirek.

Prvi del smeri, ki vodi po sistemu poličk, sva plezala nenavezana, saj ne predstavlja hudih ovir. Ko sva ugledala prvo težavno mesto (IV+), sva se mu hotela ogniti levo, v želji da nadaljujeva nenavezana. To pot so nama zaprle gladke plošče, pred katerimi sva se navezala. Smer je v tem delu precej položna in ne predstavlja prehudih težav, je pa ta del daljši, kot sem si ga predstavljal. Ko sva priplezala do vrha položnejšega podstavka in dosegla rdečo skalo, sva zavila desno v steber.

Plezala sva tam, kjer je bila skala najbolj čvrsta, kar je tudi pravilen potek smeri. Plezala sva v dolgih raztežajih in brez posebnosti dosegla raz stebra. Tukaj pa se je rahlo zalomilo. V desni del stebra sem zavil prehitro in kljub temu, da se je polica povsem ujemala z opisom, naju ni pripeljala do votline.

Navigacijsko napako sva odpravila tako, da sva po najlažjem prehodu plezala navzgor proti pravemu poteku smeri. Tej sva se priključila tik pod ključnim raztežajem, ki je strm in dobro nabit kamin. Sledilo je še nekaj pokončnih raztežajev, potem pa je plezanje postajalo vse lažje, skala pa vse slabša. Pred vrhom, kjer naklonina popusti, sva zavila v levi (severnejši) del stebra, ker se mi je na tej strani zdela kvaliteta skale boljša. S stebra sva izplezala točno na vrh Rogljice.

Smer se mi zdi čedna in vredna plezanja. Skala v prvih dveh tretjinah je dobra, mestoma tudi odlična. Proti koncu se kvaliteta kamnine malo pokvari, pomaga pa, da plezanje tam postane lažje. Mihu sem pokazal in poimenoval še okoliške hribe, in ob stisku roke mi je čestital za opravljeno izpitno turo. Hvala Miha za tvoj čas in za zanimiv predlog ture.

  1. Ooo čestitke Gašper! 😃

  2. Bravo. Tut lep opis pa vris smeri. 😛

  3. Bravo Gašper! 💪

  4. Čestitke!

  5. Bravo, lepa tura!

  6. Bravo obema za smer, še posebaj pa čestitke tebi za izpitno turo! 💪

Dodaj odgovor